5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Atık sularını arıtan, kendi elektriğini üreten, kendi kendine yeten, kendi kendine yeten bina ve alanlardan oluşan, kendi kendine yeten, kendi elektriğini üreten, kendi kendine yeten Türkiye yüzyılının muhteşem Türk şehirlerini hep birlikte inşa edeceğiz” dedi. onların atıkları ve her şeyden önce kendi kendine yeterli.” dedim.
ATO Congreisum’da 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında düzenlenen programda konuşan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde Türkiye’nin yüzyılını verimlilik yüzyılı yapmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. , sürdürülebilirlik, bilim, dijital ve geliştirme.
Türkiye’nin “yeşil kalkınma devriminin” öncü ülkesi olma hedefi kapsamında, Türkiye’nin önceliğinin iklime duyarlı, çevreyi koruyan ve akıllı bina konseptine uygun konutlar üretmek olduğunu belirten Kurum, şunları kaydetti: 1 milyon 180 bin konutun inşa edilmesi, bu konuda önemli ilerlemeler kaydedilmesi ve her evin enerji verimli, iklim dostu olması. Dost, sıfır atık ve akıllı şehir uygulamalarını esas aldıklarını söyledi.
Doğal alanların korunması ve şehirlerin temizliği için teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığına işaret eden Kurum, “Ülkemizin her yerinde kendine yeten bina ve yerlerden oluşan, Türk Yüzyılının muhteşem Türk şehirleri vardır. atık sularını arıtan, kendi elektriğini üreten, atıklarını ayrıştıran, hepsi bir arada, inşa edeceğiz.” dedi.
“Tişört üretmek için 2 bin 700 litre su gerekiyor”
Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürüttükleri Sıfır Atık Hareketi ile tasarrufu, disk üretimini ve verimliliği bir kültür haline getirdiklerini ve hayatın her alanına yaydıklarını belirterek, “Örnek vermek gerekirse; Giydiğimiz bir tişörtün üretimi için 2 bin 700 litre su harcanıyor, “Şu anda su kıtlığı çeken bir ülkeyiz. Nüfusumuzun artacağını, su kaynaklarının aynı kalacağını ve iklimin değişeceğini tahmin ettiğinizde önümüzdeki dönemde su fakiri ülkeler arasında yer almamız kaçınılmazdır.” dedi.
Kaynaklara “hiçbir zaman bitmeyecek” anlayışıyla bakılmaması gerektiğini ifade eden Kurum, kaynakların yeniden kullanımına öncelik vererek yaşam kültürünün her alanda değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin 100 yıllık geleceğini ortaya koyan Türkiye Mekânsal Strateji Planı’nı tamamladıklarını kaydeden Kurum, bu planla yatırımların ve gerçek arazi kullanımının, kent siluetinin korunmasının, kentsel alanların kalitesinin artırılmasının amaçlandığını anlattı. yaşam ve istihdamın güçlenmesi sağlanacaktır.
Vatandaşların 7 gün 24 saat şehirleri ile ilgili bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabilecekleri teknoloji altyapıları geliştirdiklerini belirten Kurum, “Bu kapsamda oluşturduğumuz Yapı Kimlik Sistemi ile bilgilere hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. deprem, yangın, sel gibi afetler karşısında evlerimizin ve dükkanlarımızın bakımını yapar, gerekli tüm çalışmaları süratle gerçekleştiririz.” dedim.
Doğal afetlerde önleyici tedbirlerin önemine işaret eden Kurum, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sel öncesi Türkiye’de ilk kez afet erken uyarı sistemini devreye aldıklarını hatırlattı. Kurum, bu sistemle cep telefonlarına gelen uyarıların anında düştüğünü ve olası can kayıplarının önüne geçildiğini belirtti.
Elektronik Beton İzleme Sistemi
Binaların güvenli, ekonomik ve çevreye duyarlı inşası için Elektronik Beton İzleme Sistemi’ni (EBIS) hayata geçirdiklerini hatırlatan Kurum, “Döktüğünüz betona bir çip takıyoruz ve bu çip ile beton dökülüyor. yerde mi yanlış alanda mı değil mi burada beton kalitesi nedir yine afetlerde buna ihtiyaç var 10 yıl sonra lazım buraya hangi sınıf beton döküldü ne zaman döküldü nasıldı Bu sistemle EBIS sistemine kayıt altına alıyoruz ve binalarımızdan aldığımız talaşlı 27 milyon numunede yüzde 100 muayene başarısı sağladık ve bu sayede beton sızıntısının önüne geçtik. daha sadık ve sağlıklıdır.” dedi.
Kurum, 60 bin konutun yapılacağı İstanbul Esenler’deki dönüşüm alanının, akıllı ulaşım teknolojileri, akıllı altyapıları ve yeşil binaları ile ülkenin ilk ve en büyük akıllı şehri olacağını bildirdi. Gençlerin kıvrak zekâlarına ve duygularına inandıklarına dikkat çeken Kurum, şunları kaydetti:
“Bakanlık olarak on binlerce gencimizin katılacağı bir program düzenliyoruz. Bu anlamda hackhaton/kodlama, ideathon/fikir ve drafthon/kentsel tasarım becerilerini ortaya koyacakları bir şehircilik maratonu düzenliyoruz. ve geleceğin şehrini tasarlıyoruz.Türkiye’de bir ilk olacak.Üç gün sürecek ve İstanbul’da yapacağımız bu şehircilik maratonunda gençlerimize kendi şehirlerini kurma fırsatı sunacağız. Mart ayında bu organizasyonu düzenliyoruz, bu maratonda dereceye giren gençlerimize ödüller vereceğiz ve ödülden çok o proje ve uygulamaları gerçekleştirmelerine destek olacağız.”
haber-cavdir.xyz