Ekonomi

Beige Book: Kira ve konut fiyatları rekor seviyelere yakın

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Bej Kitap” raporunun Nisan sayısını yayınladı.

Bankanın 12 şubesinden alınan analizlerle hazırlanan raporda, genel ekonomik aktivitenin son haftalarda “çok az” değiştiği, büyüme beklentilerinin ise büyük ölçüde değişmediği kaydedildi.

Rapor, devam eden ölçülü fiyat artışları nedeniyle tüketici harcamalarının hafif düştüğünü, otomobil satışlarının genel olarak sabit kaldığını ve yalnızca birkaç bölgenin satış ve stok seviyelerinin düzeldiğini bildirdiğini söyledi.

Ülkenin büyük bölümünde seyahat ve turizmin toparlandığına dikkat çekilen raporda, tedarik zincirlerinin iyileşmeye devam etmesine rağmen imalat faaliyetinin yatay veya aşağı yönlü olarak raporlandığı belirtildi.

Raporda, nakliye ve navlun hacimlerinin de bazı bölgelere göre düşüş eğilimi gösterdiği belirtilirken, konut satışları ve yeni inşaat faaliyetinin ölçülü bir şekilde yumuşadığı, satış ve kiralama faaliyetlerinin genel olarak aşağı yönlü seyrettiği aktarıldı. ve konut dışı inşaatlarda çok az değişiklik oldu.

Bankalar kredi verme standartlarını sıkılaştırdı

Tüketici ve işletme kredisi türlerinde kredi hacimlerinin ve kredi talebinin gerilediğine dikkat çekilen raporda, bazı bölgelerde bankaların artan belirsizlik ve likidite dalgalanmaları nedeniyle kredi verme standartlarını sıkılaştırdığının bildirildiğine dikkat çekildi.

Raporda, birçok bölgenin finansal olmayan hizmetlere yönelik talep ve satışlarda artış bildirdiği belirtilirken, son haftalarda elektrik piyasalarında bir miktar yumuşamayla birlikte tarım koşullarının çok fazla değişmediği belirtildi.

Rapor, birkaç bölgenin son rapordan daha yavaş bir artış bildirmesi nedeniyle istihdam artışının biraz düştüğünü söyledi.

Fiyat artış hızı yavaşlamak üzere görünüyor

Raporda, toplam fiyat seviyeleri ılımlı artarken, fiyat artış hızının yavaşlamış göründüğü vurgulandı.

İşçilik dışı girdi fiyatlarında son haftalarda ılımlı düşüşlerden keskin düşüşlere geçiş olduğu, navlun maliyetlerinde ise önemli düşüş yaşandığı kaydedildi.

Raporda, mamul mallarda üretici fiyatlarının daha yavaş da olsa ölçülü bir artış gösterdiği, imalat ve hizmetlerde satış fiyatı baskılarının büyük ölçüde hafiflediği belirtildi.

Raporda, halen yüksek olan talebin yanı sıra artan stok ve personel maliyetleri nedeniyle tüketici fiyatlarının genel olarak yükseldiği kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu