Ekonomi

DSÖ tütün firmalarını elektronik sigara ile gençleri hedef almakla suçluyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tütün şirketlerini elektronik sigara ürünlerinin tanıtımı yoluyla yeni nesli nikotine çekmeye çalışmakla suçladı. Bu suçlamalar, tütün şirketlerini elektronik sigara gibi alternatifler sunmaya iten geleneksel sigaralara yönelik düzenlemelerin arttığı bir dönemde geldi. DSÖ, endüstri gözlemcisi STOP ile birlikte, bu ürünlerin tasarımları ve sakız gibi aromalarıyla çocuklara ve gençlere hitap ederek sıklıkla gençlere pazarlandığını belirten bir rapor yayınladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, tütün endüstrisinin amaçlarının sigaradan kaynaklanan zararı azaltmak olduğu yönündeki iddialarını reddetti. Çocuklara yönelik pazarlamanın zarar azaltma kavramıyla çeliştiğini belirtti. Rapor, birçok ülkede gençlerin elektronik sigara kullanımında önemli bir artış olduğunu ve bunun da sağlık yetkilileri için giderek artan bir endişe kaynağı olduğunu vurguluyor.

DSÖ’ye göre, büyük tütün şirketleri genellikle genç demografik gruplara hitap eden aromalar kullanmaktan kaçınmıştır. Ancak Philip Morris International (NYSE:PM) ve British American Tobacco (NYSE:BTI) gibi şirketlerin müzik ve spor etkinliklerine sponsorluk yaparak ve sosyal medya platformlarını kullanarak genç kitleleri hedefledikleri tespit edilmiştir. Bu stratejilerin, markalarını tanıtmak için ücretsiz numune dağıtımını da içerdiği bildiriliyor.

Buna karşılık British American Tobacco (LON:BATS) sorumlu pazarlama ilkelerine bağlı olduğunu ve ürünlerinin yalnızca yetişkinlerin kullanımına yönelik olduğunu belirtmiştir. Benzer şekilde Philip Morris International da bilimsel olarak kanıtlanmış sigara alternatiflerinin etkili bir tütün politikası için gerekli olduğuna inandığını ifade etmiştir. Şirket ayrıca bu konuda hükümetler ve DSÖ ile ilişki kurmaya istekli olduğunu belirtmiştir.

DSÖ, insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olacak araçlar olarak elektronik sigaraların etkinliğine karşı çıkmış ve bu iddiayı destekleyecek yeterli kanıt olmadığını öne sürmüştür. Örgüt ayrıca elektronik sigaranın gençler arasında geleneksel sigara kullanımında artışa yol açabileceğini gösteren kanıtlara da dikkat çekti. WHO’nun tutumunun aksine, University College London Tütün ve Alkol Araştırma Grubu’nda baş araştırma görevlisi olan Sarah Jackson, WHO’nun açıklamalarının e-sigaralarla ilgili mevcut kanıtları doğru bir şekilde yansıtmadığını belirtti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu