İş

İndirim kampanyasına 500 işletmeden destek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuştu.

Bakan Bolat “Dünya ekonomisindeki olumsuz gidişata ve depremlere rağmen ekonomik büyüme, istihdam artışı, ihracat performansımız gibi göstergeler ekonomimizin dayanıklılığını açıkça ortaya koyuyor.”söz konusu.

Perakende bölümüne indirim daveti yaptıklarını hatırlatan Bakan Bolat, şöyle konuştu: “13 Ekim’den bu yana Ticaret Bakanlığı’na başvuran 500 büyük işletme ve 55 bine yakın şubeyle kampanyaya pek çok farklı grup katıldı.”bilgisini paylaştı.

Bakan Bolat’ın açıklamaları şöyle:

Otomotiv ve emlak, gıda, giyim, elektronik eşya, otel gibi hizmet sektörlerinde yaşanan fiyat indirimleri vatandaşlarımızı kısmen de olsa sevindirdi ve en önemlisi kamuoyunda fiyatların düşeceğine olan inanç ve güven arttı.

Sık sık bir araya geliyoruz ve bugün iş dünyamızın önde gelen kuruluşlarının liderleriyle söz konusu kampanyayı değerlendirmek üzere bir araya geldik.

Milenyumun başından bu yana yaşadığımız mali kriz, AB borç krizi, dünya ticaret savaşları, Kovid-19 sağlık krizi, Rusya-Ukrayna savaşı, yüksek enflasyon dalgası, Azerbaycan arasındaki savaşla çok zor. ve Ermenistan, Suriye savaşı, 6 Şubat depremi ve savaş. Gıda fiyatları, gıda fiyatları gibi çok ciddi risklerle ve zorluklarla karşı karşıya kaldık. Gelişmiş ülkeler ve tüm ülkeler enflasyonla mücadeleyi ana öncelik haline getirmişlerdir.

Finansal kuralların sıkılaştığı, borç kırılganlıklarının arttığı, son 20 yılın en agresif faiz artırım döngüsüne evrildiği bir dönemi yaşıyoruz. Artan ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerle birlikte dünya ekonomisinin toparlanacağına dair beklentiler şimdilik pek iyimser görünmüyor.

Küresel ticarette düşüş var. Dünya ekonomisindeki olumsuz gidişata ve şoklara rağmen ekonomik büyüme, istihdam artışı, ihracat performansı gibi göstergeler ekonomimizin dayanıklılığını açıkça ortaya koyuyor.

Döviz kuru atakları ve fiyatlara yapışıp kalmaları yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmamıza neden oldu.

Düşük ve sabit gelirli kesimlerin yüksek hayat pahalılığından korunması ve satın alma gücünün enflasyondan etkilenmemesi amacıyla gelir artırıcı tedbirler alınmıştır. TCMB’nin kararlılıkla uyguladığı para, kredi ve maliye politikalarıyla yüksek enflasyondan kurtulacağız. OVP’de 2024-2026 yılları arasındaki yol haritası hedefleri ve reformları açıkça belirtiliyor. Küresel eğilimlere paralel olarak ülkemizde de enflasyon eğiliminin yavaşlamaya başladığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Enflasyonla mücadelede siyaset ve tedbirlerin yanı sıra tüm taraflara da önemli sorumluluklar düşüyor. Yüksek enflasyon beklentilerinin ve geçmişteki beklentilere dayalı yukarı yönlü fiyat alışkanlıklarının ortadan kaldırılması büyük önem taşıyor.

Üretici ve satıcının taktığı parçayı kesmemesi gerekmektedir. Artık birbirimize bakıp fırsatçılıkla fiyatları artırma zamanı değil, fiyatları düşürerek para kazanma zamanı olmalı. Hem organize hem de klasik perakende segmentinde binlerce firmayı fiyat indirimi kampanyaları düzenlemeye davet ettik. 13 Ekim’den bu yana 500 büyük işletme ve 55 bine yakın şube Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunurken, kampanyaya birçok farklı grup katıldı.

Piyasanın doğal işleyişini bozacak uygulamalara devlet tarafından izin verilmeyecek. Rekabet Kurulu, yasal yetkileri çerçevesinde birçok branşta tekelci veya suiistimalci uygulamalar gördüğünde idari soruşturmalar yürütüyor ve gerektiğinde para cezası kesiyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu