Çığdan ETKİLENEN ÖĞRENCİLER GELİŞTİRİLMİŞ AKILLI YELEK
MUŞ Mevlana İmam Hatip Ortaokulu 6. sınıf öğrencileri Betül Yıldırım (12) ve Nudem Taşkesen (12), “2020 yılında İstanbul’da meydana gelen çığ felaketinden etkilendikten sonra arama kurtarma çalışmalarına katılanların işlerini kolaylaştırmak. Van Bahçesaray yolu üzerindeki Karabet Geçidi’nde 42 kişi yaşamını yitirdi.” ‘akıllı yelek’ geliştirdi. Yaklaşık 3 kilo ağırlığında olan yelek, içine yerleştirilen metal plaka ile yabancı cisimlerden kaynaklanan yaralanmaları önlerken, otomatik aydınlatma sistemi, tehlike anında sesli uyarı, gaz sensörü, elektronik cihazları şarj etmeye yarayan pil sistemi başta olmak üzere kazayı ve bilinç kaybını algılayan uyarı sistemi, arama kurtarma görevlisinin 3 dakika hareketsiz kalmasını sağlıyor. Kalırsa yabancıları uyarır. Mevlana İmam Hatip Ortaokulu 6. sınıf öğrencileri Betül Yıldırım ve Nudem Taşkesen, öğretmenlerinin anlattığı Van Bahçesaray yolunda meydana gelen çığ felaketinden etkilendi. Karabet Geçidi’nde 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde 4 Şubat’ta, 2’si 5 Şubat’ta meydana gelen çığ felaketinde 11’i jandarma ve 9’u güvenlik görevlisi olmak üzere 42 kişinin hayatını kaybettiğini anlatan hocalarını dinledi. Bahçesaray’da öğrenciler, afetlerde arama kurtarma yapan ekiplere yardımcı oldu. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma operasyonuna katılan ekiplerin yaşadığı sıkıntıların ardından öğrenciler, Türkçe dersi alan öğretmenleri Ferhan Ulu’nun refakatinde göreve başladı. AFAD başta olmak üzere afetlerde görev alan arama kurtarma ekiplerinin saha deneyimlerini inceleyen öğrenciler, akıllı yelek geliştirmeye karar verdi.
Öğretmenleri Ferhan Ulu’nun gözetiminde çalışan öğrenciler, arama kurtarma görevi üstlenen grubun yaklaşık 5 aylık çalışma durumunu gösteren ‘akıllı yelek’ tasarladı. Yaklaşık 2 bin liraya mal olan yelek, olası afetlere müdahale eden başta AFAD olmak üzere güvenlik, arama kurtarma, lojistik ve sağlık birimi çalışanlarının çalışma durumunu gösteriyor. Yelek üzerinde; çalışma alanı için otomatik aydınlatma sistemi, tehlike durumunda sesli ve renkli uyarı bildirimi, hayati organların korunması için metal levha, tehlikeli gazların anlık uyarısı ve uyarısı için gaz sensörü, elektronik cihazların şarj işlemleri için 12 bin miliamper pil sistemi, bağlantı ve uyum için Uzaktan renkli uyarı sistemi, özellikle kaza ve bayılmayı algılayan uyarı sistemi bulunmaktadır. Yelek giyen arama kurtarma görevlisi 3 dakika hareketsiz kalırsa uyarı sistemi devreye giriyor. Yaklaşık 3 kilo ağırlığında olan yelek, çalışma sırasında herhangi bir tehlike anında yaralanma ya da yabancı cisim batması gibi aksiliklerin önüne geçmek için metal bir plakaya da sahip. DEPREM ÖNCESİ SONRASI Çığ
Projede görev alan öğrencilerden Betül Yıldırım, “Van’ın Bahçesaray ilçesi Karabet geçidinde 2020 yılında çığ felaketi meydana geldi. Hocamız bu çığ felaketini anlattı. Biz de bundan etkilenerek gelişme kararı aldık. arama kurtarma yapanlar için yelek.Ancak merkezi Kahramanmaraş olan deprem sonrası bu yeleği deprem için değiştirip eklemeler yaptık.Bu proje ile İstanbul’da 6.sı düzenlenen Teknofest’e katıldık.Türkiye birincisi olduk. 36 binden fazla projenin katıldığı ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması – Afet Yönetimi’ kategorisinde Türkiye’de yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. EKİPLERİN GÜVENLİĞİNİ ARTIRIR” dedi.
Projenin amacını anlatan Nudem Taşkesen, ‘Çalışma durumunu gösteren akıllı yelek projemiz; AFAD personelinin saha deneyimleri ve konuyla ilgili araştırmalarımız üzerine inşa edilmiştir. Afet ve acil durumlarda arama kurtarma gruplarının yeteneklerinin aktif olarak kullanılmasını sağlayacak ve güvenliklerini artıracak bir projedir. Projemizle Türkiye birincisi olduk ve ödülümüzü Selçuk Bayraktar’dan aldık. Bunun gibi birçok proje yapmayı planlıyoruz” dedi.
ÖĞRENCİLER HER GÜN ÇALIŞTI
Öğretmen ve öğrencilerin 5 aydır aralıksız çalıştıklarını anlatan Mevlana İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Veli Elitaş, şunları söyledi:
‘Öğretmen ve öğrenciler 5 aylık süreçte afetlerde kullanılmak üzere akıllı yelek üretti. Bu proje 5 ayı aşkın bir sürede gerçekleşti. Bu süreçte ekibimiz büyük bir fedakarlık gösterdi. Ramazan Bayramı’nın ilk günü hariç her gün çalıştılar. Bazen akşam geç yattılar, bazen sabah erken kalktılar. Ama sonunda eşi görülmemiş bir başarı ile şehrimize geldiler. Hem okulumuz hem de şehrimiz için gurur kaynağı oldular. Bu tür projelere destek vermekten asla pişman olmadık. İnşallah bundan sonra da çok daha iyi sonuçlarla ilimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.
TEKNOFEST’TE BİRİNCİ OLDULAR
İstanbul’da 6.’sı düzenlenen Teknofest’e katılan arama kurtarma ekipleri için geliştirilen ‘Akıllı Yelek’. ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışı – Afet Yönetimi’ kategorisinde tasarladıkları yeleği sergileyen öğrenciler, Türkiye’de 36 bin 600 proje arasından birinci olmayı başardı. Öğrenciler birincilik ödülünü Selçuk Bayraktar’dan aldı.